Huvudpersoner

Samir

Dömd för mordet

Dömdes 1986 för att ha mördat sin styvmamma. Påföljden blev sluten psykiatrisk vård. Efter drygt ett år på sjukhuset, 1988, tog han tillbaka sitt erkännande. Han berättade då att det i själva verket var pappan som var mördaren. Samir sa också att han tagit på sig skulden för att pappan inte skulle hamna i fängelse. Både Samir och lillebror hade blivit vittnen. Ärendet öppnades på nytt men lades ner ett halvt år senare. Domen stod fast.

Brodern

Samirs lillebror

Var tolv år då mordet inträffade. Berättade i förhören att han gick till skolan kvart över åtta och att pappan lämnat hemmet en stund innan. I de nya förhören 1988 vidhöll han samma version. Han sa då också att han inte kunde tänka sig att det var någon annan än Samir som begått mordet eftersom han varit ensam hemma med styvmamman då det skedde.

Pappan

Samirs pappa

Avled 2009 i cancer, 69 år gammal. Född i Turkiet men flyttade som barn till Libanon. Invandrade till Sverige 1967.  Var aktiv inom syrisk-ortodoxa kyrkan, bland annat verksam som diakon och var med vid gudstjänster. Gifte sig 1969 med Farida, Samirs mamma. De skildes 1980 sedan kyrkan till slut gett sitt godkännande. Upplevde sig enligt dokumenten vara förföljd av svenska myndigheter.

Farida

Samirs mamma

Var bara 14 år när hon gifte sig med Samirs pappa. Faridas pappa hade ändrat i födelseattesten så att det såg ut som att hon var tre år äldre. Fick tre barn på kort tid, Samir var förstfödde sonen. Hon säger att hon aldrig trott att Samir begått mordet. Tilldömdes vårdnaden om de tre barnen efter skilsmässan. I praktiken kom Samir och den yngre brodern istället att bo med sin pappa och styvmamman.

Styvmamman

Mordoffret

Född i Syrien, gifte sig med Samirs pappa i juli 1982. Hade inga nära släktingar i Sverige. Hade börjat längta tillbaka till Syrien. Enligt vad Samir säger idag kom hon att bli som en ny mamma som gav barnen kramar och mat – och aldrig stryk. Blev mördad i bostaden i Tensta den 21 maj 1986.

Sargon De Basso

Advokat

Hörde talas om fallet som liten då hans familj har samma assyrisk/syrianska rötter som Samir. Arbetade under tio år hos Peter Althins advokatfirma, men är sedan 2011 delägare i en egen byrå. Säger att det var närmast en hederssak att åta sig fallet Samir pro bono – utan ersättning. Arbetar med att ta fram underlag till en resningsansökan.

Sonny Björk

Kriminaltekniker

Arbetar sedan pensionen 2012 som forensisk konsult. Har dessförinnan jobbat som kriminaltekniker i 37 år, senast vid länskriminalen i Stockholm. Han är därmed en av Sveriges mest rutinerade på sitt område. Har varit inkopplad som sakkunnig i några av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall de senaste 20 åren, däribland Lasermannen och polismorden i Malexander.

Anders Tordai

Åklagare

Anders Tordai beslutade att öppna förundersökningen på nytt i september 2015, sedan resningsansökan i Samirs fall lämnats in till Svea hovrätt. Tillsammans med två utredare från polisen har han bland annat hållit förhör med flera personer och låtit analysera de gamla blodiga sakerna som låg sparade i polishusets källare. Åklagarens yttrande blir viktigt för upplösningen av Fallet, om hovrätten ska besluta om resning eller ej, alltså om fallet ska tas upp för ny prövning.

Karl Emil Ekdahl

Biträdande jurist

Tog juristexamen 2014 och är sedan 2015 anställd vid den advokatfirma där De Basso är delägare. Arbetar också med fallet Samir där målet är att hitta underlag till en resningsansökan.

Olle Lindquist

Docent i rättsmedicin

Arbetade under många år som rättsläkare vid Rättsmedicinalverket avdelning i Uppsala. Har medverkat i en rad olika forskningsprojekt bland annat gällande fästingburna sjukdomar. Olle var också med i en studie av samtliga styckmord som skedde i Sverige under en 30-årsperiod.