Avsnitt 3

Bevisen som fällde Samir

Anders Johansson får plötsligt ett omtumlande samtal med beskedet att det finns spårmaterial sparat. Vilka bevis var det som ledde till att Samir kunde dömas för mordet? Och vad kan upptäckas om det undersöks på nytt?

Extramaterial

Avsnitt 3
16 april, 2015

Samirs skärskador i handen

En omständighet som vägde tungt när Samir dömdes var att han hade en skärskada i högra handen. Det var ett tekniskt bevis som talade emot honom.

Efter gripandet genomgick Samir en så kallad levandebesiktning och undersöktes av en rättsläkare, Kari Ormstad.

Expertisen sa att Samir med stor sannolikhet hade skurit sig på Morakniven vid attacken, som han själv uppgett i första förhören. Samir hade då sagt att han sett pappan blöda från sin högerhand och för att öka sin egen trovärdighet ville han kunna visa upp en likadan skada.

När åklagaren Bodil Borisson öppnade förundersökningen igen 1988 ville hon av naturliga skäl ha hans påstående om rakbladet kontrollerat.

Uppdraget gick återigen till Kari Ormstad, någon annan tänkbar expert fanns inte som kunde yttra sig. Hon var den enda rättsläkare som sett skadan, och beskrivit hur den sett ut i sitt undersökningsprotokoll. Nu var den läkt sedan länge.

Något foto av skadan togs aldrig.

När Kari Ormstad skulle yttra sig över om Samirs skada andra gången, om den kunde vara självförvållad med rakblad eller orsakad av morakniv vid mordet, fanns bara hennes tidigare yttrande som underlag.

Och då backade hon plötsligt en aning.

Läs yttrandet här:

hanskada

Avsnitt 3
16 april, 2015

Samir: ”Jag bara högg”

Klockan 15.27, fem timmar efter gripandet, inleddes första förhöret inne på kriminalavdelningen i polishuset på Kungsholmen.

Och då upprepade Samir sitt erkännande som han lämnat till första patrullen på plats. Han berättade i detalj hur han huggit kniven i styvmamman.

Han kunde även svara på hur många hugg han utdelat, åtta nio stycken.

Ur förhöret:

dokpuff

Förhörsledare var Sune Klernäs. Han var tillfälligt inkallad till våldsroteln i Stockholm på grund av att annan personal där hade styrts över till Palme-utredningen.

Samir-fallet blev både hans första och enda mordärende.

Läs och ladda ner hela förhöret som pdf här.

Avsnitt 3
16 april, 2015

Ett samtal som ger nytt hopp

Plötsligt, under arbetet med #Fallet, får vår reporter Anders Johansson ett samtal av kriminaltekniker Sonny Björk. Han ger det häpnadsväckande beskedet att det finns spårmaterial sparat.

Vad som finns kvar vet vi inte. Inte än. Men på listan över det som togs i beslag finns bland annat lakan, kuddar, handdukar, kalsonger, tröja, morakniv. Och örontops med blod på.

Samir har tidigare berättat hur han sett sin pappa torka av sig blod med handdukar, direkt efter mordet. Han minns att han fick frågor om uppstädningen efteråt, om det även fanns blodiga handdukar.

Tänk om de blodiga handdukarna finns kvar?  Vad skulle man i så fall kunna få ut av det?

Här är listan över vad som beslagtogs ur lägenheten efter mordet 1986:

beslag1beslag2