Avsnitt 1

”Jag har dödat min mamma”

Klockan halv tio, onsdagen den 21 maj 1986, inkommer ett larmsamtal till polisens radiocentral i Stockholm. Ambulanspersonalen möts av en snyftande 15-åring, som heter Samir.

Extramaterial

Avsnitt 1
7 april, 2015

En dom på fem sidor

Samir blev åtalad och domstolen dömde utan minsta tvekan. Domskälen är sällsynt korta. I två meningar slås skulden fast.

”De uppgifter som Samir  lämnat om händelsen sammanställda med den åberopade bevisningen stöder hans erkännande. Gärningen skall bedömas som åklagaren påstått.”

dom_all

Läs och/eller ladda ner hela domen här.

Avsnitt 1
7 april, 2015

Stämningsansökan

I stämningsansökan finns bevisningen för mordet beskriven på sex rader. [twittra] Åklagaren har även bakat in brotten ”grov stöld” och ”stöld” i åtalet. Samir åtalas även för att tillsammans med en minderårig kamrat stulit en plånbok och rikskuponger. Här kan du läsa och/eller ladda ner hela stämningsansökan.

Avsnitt 1
2 april, 2015

Kryssad som sinnessjuk

Samir fick efter mordet genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Där slogs fast att han begått gärningen under inflytande av en psykisk abnormitet som var av så djupgående natur att den måste anses jämställd med sinnessjukdom. Han blev kryssad som det kallas och dömdes till sluten psykiatrisk vård. Vården skulle ges vid barn- och ungdomskliniken på Långbro sjukhus.

kryssad2

 

Avsnitt 1
2 april, 2015

En enda notis

Dådet i Tensta, där 15-årige Samir blev misstänkt, skedde alltså bara tre månader efter Palme-mordet. Sverige var fortfarande i chock. Flera hundra poliser hade styrts om från sina ordinarie uppgifter för att delta i jakten på statsministerns mördare, den största mordutredningen i Sverige genom tiderna. Även tidningarna var fullt upptagna med Palme. Fallet Samir skapade en notis i DN. Det var allt. [twittra]

notis

Avsnitt 1
2 april, 2015

Mordet på Glömmingegränd

Onsdagen den 21 maj 1986 hittades en kvinna död, i sovrummet i sin bostad i Tensta, av ambulanspersonalen. Omständigheterna talade för att hon bragts om livet. Ambulanspersonalen tillkallade polis som kom till platsen 09.45. Detta är vad som mötte dem. Alla bilder och texten nedan är hämtade ur protokollet från den tekniska undersökning.

Vardagsrummet

Vardagsrummet

Hallen

Hallen

Köket

Köket

Sovrummet

Sovrummet

Skiss av brottsplatsen

Skiss av brottsplatsen

Badrum

Badrum

Hallen

Hallen

Samirs rum

Samirs rum

Lådan

Lådan

Lägenheten är belägen en trappa upp i ett vanligt hyreshus och består av 4 rum och kök. Innanför den dörr som används mot trapphuset finns en större hall från vilken finns ingången till köket, vardagsrummet, klädkammaren, makarnas sovrum, badrum samt en mindre hall. Från sistnämnda hall finns ingångar till pojkarnas rum. I utrymmet mellan östra väggen och sängen, på rygg och delvis på ett ihopknölat sängöverkast, ligger den döda kroppen. På sängöverkastet mellan kroppen och den östra väggen ligger en kniv av typ Morakniv. Hela klingan är nedblodad. Heltäckningsmatta och sängöverkastet är besudlad av blod i anslutning till överkroppen. Blodsudd finns även på plastpåsen och framsidan av nattduksbordet vid huvudet.

I den lilla hallen på golvet ligger två fuktiga handdukar och på den ena finns det blod. I duschrummet som har anslutning till lilla hallen är golvet fuktigt. På golvet i badrummet ligger en gul tröja och ett par vita kalsonger. Blodbesudlingen på plaggen är mest koncentrerade till framsidan. Kalsongknäna mera indränkta med blod än plagget i övrigt.

I Samirs rum är sängen ombäddad och på en fåtölj ligger en del kläder.

I en hurts i rummet ligger två moraknivor, i slidor. I en intilliggande hurts är en låda placerad och i den ligger en tom knivslida av plast. Den ser ny ut. Kniven som ligger bredvid den döda kroppen passar i slidan.